Alnagův bloček: Neutěšený stav československé RPG scény

Už dlouho jsem nepotvrdil svou sebe-nominaci na černou ovci české RPG komunity. A tak si říkám, že je čas zase rozvířit stojaté vody československé RPG scény a napsat pár kritických připomínek k jejímu stavu. Nejspíš to k ničemu nebude, ale tak proč to nezkusit…
Napsal Alnag
Co mně na českých (ale ono ostatně i některých zahraničních) projektech štvalo nejvíc, je notoricky se opakující trend, který má následující odpozorovaný průběh – velké počáteční nadšení (hodně energie věnovaná do věcí okolo, jako je například design, propagace, plánování), malá odezva a postupné uhasínání, obvykle ještě druhý slabší pokus (po určitém odstupu) a pak letargie nebo smrt. Projektů všeho druhu, které prošly těmito fázemi, znám nespočet. Ty, kterým se takové problémy vyhnuly, nebo ty, které tyhle problémy překonaly, by se naproti tomu daly spočítat na prstech jedné ruky.
Jednu věc jsem nakousnul už minule v mém prvním příspěvku, a to jsou blogy. Psát blogy je IN. Nebo to spíš bylo IN před pár lety, ale pořád je to docela populární činnost. Ostatně psaní deníčků je kratochvíle let předcházejících, teď se jenom kombinuje s jistou mírou exhibicionismu, s níž je vystavujeme na odiv světu. Problém je, že většina lidí nevydrží psát blog dlouho. Buď píše naprosté banality a nikdo je nečte. Nebo píše zajímavě, ale to stojí úsilí, které povětšinou nikdo nejspíš adekvátně neocení. Obojí po čase vyčerpá. Tady je pár RPG příkladů: Jestli chce někdo polemizovat o tom, jestli jsou to mrtvé blogy nebo jen spí, tak může. Příčinu jejich stavu vidím ale zejména jednu. Opominutí známého efektu sítě. Kdyby všichni blogovali tamtéž, pak by návštěvník jednoho blogu spíše navštívil i druhý. I když by jeden blog na chvíli vypadnul, návštěvník by měl důvod zůstat a dál chodit. Víc návštěvníků znamená alespoň statisticky i víc povzbuzení, víc motivace dál psát. Blogy na stejném místě mohou navíc spolu skrytě či otevřeně soutěžit a jinak se motivovat. Prostě mít víc RPG blogů pěkně pod jednou střechou se zdá být dobrý nápad. Ne, že bych byl takový vizionář a někdo tenhle nápad už dávno nedostal. Třeba projekt RPGplanet sliboval cosi v tomto duchu (a pokud se nepletu, tak ještě mnohem a mnohem víc), ale prostě si ukousl příliš velké sousto a na dokončení se čeká… roky. Doslova. Myslím, že většina lidí už to vzdala. I nenaplněné naděje a přísliby jsou promrhaný potenciál.
Z RPGplanet se vynořil jenom střípek – RPGpedie, což by měla být jakási česká RPG wikipedie. Potíž je v tom, když se podíváte na praktickou využitelnost. Aby jakákoliv encyklopedie za něco stála, musí obsahovat hodně relevantních informací. Pak vás to třeba i stimuluje k tomu do ní přidávat. Z tohoto pohledu je RPGpedie v začarovaném kruhu. Když se chci dozvědět něco o nějaké RPG, které neznám, zkusím anglickou wikipedii a recenze na rpg.net. Českou RPGpedii vůbec nezkouším, protože jsem si téměř jist, že bych tam to, co hledám, nenašel. A tak ztrácím motivaci to tam i přidávat. Soudím totiž, že ostatní se chovají podobně.
Z mého pohledu by bylo racionálnější (i z hlediska lepší propagace RPG) rozšiřovat hesla na české Wikipedii (nebo, jste-li ambicióznější, na té anglické). Protože to jsou stránky, které spíše použije laická veřejnost, která spíše bude potřebovat ony natolik základní informace, jaké jsou v současné dobře obsaženy na RPGpedii.
Od RPGpedie se můžeme dobře odpíchnout k dalšímu, troufám si říct „podivnému“ projektu československé scény – RPG.sk. Podle svých vlastních slov je to „portál“, který je „bez stálé redakce“ a utvářený „náhodnými kolemjdoucími“. Když čtu tu pasáž o dobrovolnících a chybějící redakci, vybavuje se mi Wikipedie, ale s ní toho jinak RPG.sk má pramálo společného. Můj dojem je, že jde spíš o to, že nikdo nechce mít zodpovědnost za to, jak to (ne)funguje. Ale proč mluvím o RPG.sk v souvislosti s RPGpedií? Protože při pohledu na největší současnou devizu RPG.sk, kterou jsou Anotace RPG her, si nemohu pomoci a nepřemýšlet nad tím, proč tohle proboha není na RPGpedii (anebo ještě lépe na české Wikipedii), kde bych něco takového očekával. Nebojte, vím, že ty anotace na RPGpedii jsou a odkazují RPG.sk jako svůj původní zdroj. Přijde mi jen nepochopitelné, proč jsou tyhle informace duplikované na dvou místech zároveň a proč jejich původním zdrojem není encyklopedie, která by měla mít encyklopedický charakter, ale portál, který jinak působí velmi neencyklopedicky. Proč na jednom místě (RPGpedie) tyhle informace lze rozšiřovat, doplňovat a propojovat a na druhém visí jako dlouhý, statický seznam.
Jakkoliv tedy anotace RPG vnímám pozitivně, způsob provedení mi připadá uživatelsky nepružný a nepřívětivý. Pominu-li všeobjímající důvod, že „to naše“ musí být na našem písečku a nikde jinde, nenapadá mne racionální argument, proč anotace RPG her nejsou umístěny na české Wiki a RPG.sk je jen neodkazuje.
Hlavním záběrem RPG.sk by zřejmě měly být články a různé novinky a odkazy. Vzhledem k výše uvedenému systému „náhodných kolemjdoucích“ je jejich výběr řekněme zvláštní, ale taková už je daň z pohodlí. Smutné je, že se v tomto ohledu svou činností dost duplikuje s portálem Hry na hrdiny CZ. I ten nabízí vlastní články (kterých sice není v poměru k době existence portálu mnoho, ale IMO když už se tam objeví, stojí obvykle za to – např. Vedení hry I-III). Dobrá věc je, že pravidelně mapuje určité spektrum RPG webů a vybírá z nich zajímavé odkazy. Takže byť záměrem stejný, zdá se mi (subjektivně) portál hrynahrdiny způsobem provedení lepší. Možná jen ten design je na mne trochu nepřehledný, ale to je myslím podružná otázka. Podle mého nejlepšího soudu by RPG.sk a Hrám na hrdiny docela slušelo spojení, které by z obou převzalo to lepší. Bojím se ale, že to je utopie, už jen proto, že RPG.sk samo je produktem jednoho takového „svazku“ a že by se vylouplo k lepšímu, se říct nedá.
Zlatou malinu za nejhorší výkon v roli internetového RPG média posledního roku si ovšem odnáší časopis Alduron alias RPG magazín. Možná se pletu, ale tenhle časopis snad nikdy nevyšel včas (ať už jako tištěný nebo elektronicky) a padalo kolem něj tolik nenaplněných příslibů, hrdých proklamací a podobných výplodů, že už ho snad nikdo soudný nemůže brát vážně. Časopis jako takový není vyloženě špatný (i když většinou se v něm skrývá jen jedna malá třešnička – či možná malina – na dortu na spoustu stránek balastu), ale všechno co jej obklopuje od zběsilých stránek plných neaktuálních informací po milion nesouvisejících bannerů je alespoň pro mne natolik odrazujících, že do něj doporučuju šťouchat jen desetistopým klackem (alespoň už víte, proč je v soupisu vybavení).
Abych nekončil tak kriticky, podívejme se i na příklad toho, že jak se internetový časopis o RPG dělat má a dá. Drakkar neaspiruje na post tištěného média (alespoň myslím) i když by k tomu měl víc potenciálu než časopis výše zmíněný. Má vkusný, přehledný web, vychází pravidelně, a byť mému náročnému vkusu ne vždy všechno sedne, je přinejmenším informačně pestrý a k věci. Samotný princip „elektronických časopisů“ je mi trochu cizí v tom, že nenabízejí třeba tak snadné vyhledávání v textu (alespoň pokud je nějak neoindexuje google), ale na druhou stranu jsou stimulovány stihnout „deadline“, byť spíš pomyslnou než reálnou, jako v případě tištěných médií, které je třeba distribuovat na stánky.
PS: Rozhodl jsem se nevyjadřovat k projektu RPGfóra, protože si nemyslím, že o něm mám dostatek informací z poslední doby a ostatně ani chuť jej komentovat. Je jistě řada dalších projektů, které by stály za povšimnutí, ale nejspíš je nesleduji... můžeme se jim ale podívat na zoubek společně, když o nich napíšete do diskuse :))
Napsal Alnag 06.08.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 160 příspěvků.
ČAS neregistrovaní : 0.0016229152679443 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
1 až 20 z 25 >
Podobné články
ČAS 0.11117601394653 secREMOTE_IP: 3.227.229.194